Black Magic Woman

 In Mevrouw H. maakt wat mee

De vorige schoonmaakploeg van kantoor was niet zo’n succes. De schoonmakers deden een hoop dingen op kantoor, maar schoonmaken was daar niet één van. Dat vonden wij wat jammer aangezien dat ze daarvoor waren ingehuurd.
De schoonmaakster van onze verdieping was van Ghanese afkomst, niets negatiefs daarover, maar ze keek altijd heel boos richting de grond en sprak in zichzelf. Dat komt mij bekend voor, ik spreek ook regelmatig tegen mezelf, alleen bij de Ghanese schoonmaakster leek het op prevelen. En prevelen en boos kijken samen dat kan maar één ding betekenen Foute Boel. Al is er ook nog de mogelijkheid dat ze helemaal niet boos keek en de blik zo leek vanwege haar doorlopende wenkbrouw.
Hoe dan ook, op een dag besefte ik wat ze al die tijd al aan het doen was! Ik herkende de Voodoo Queen in haar! Ze sprak natuurlijk een vloek uit en herhaalde deze totdat haar gebeden werden verhoord. Ze was een Black Magic Woman.
In de loop der tijd had ik een tactiek ontwikkeld, zodat ik er bijna zeker van was dat ze dan geen vloek over mij kon uitroepen. Ik bleef altijd bijzonder vriendelijk en hielp haar waar mogelijk. Toen zelfs mijn angst voor haar het overnam van mijn irritatie pakte ik regelmatig de stofzuiger van haar over en soms zelfs het doekje waarmee ze eerst het toilet deed en vervolgens onze bureau’s. Tussen vijf en zes beleefde ik dagelijks mijn meest angstige uur op kantoor. De meeste collega’s waren al richting piepers thuis en ik en enkelen met mij waren overgeleverd aan de Black Magic Woman. Iedere dag ging er weer een zucht van verlichting over de afdeling als zij de lift naar beneden nam.
Maar van de ene op de andere dag was de Black Magic Woman verdwenen. Opgelost. In haar eigen vloek gebleven misschien. We zullen het nooit weten.

De opluchting was maar voor korte duur. Een paar dagen later liep er een klein, wit uitgeslagen, angstig mannetje achter haar schoonmaakkar. Deze schoonmaker bleek bang voor ons allemaal en maakte alleen schoon als hij het durfte en in plaats van de stofzuiger te gebruiken veegde hij met stoffer en blik het tapijt schoon. Niets van verzonnen mensen! Ik begrijp dat ik een foto als bewijsstuk had moeten plaatsen maar de man bleek onmogelijk op foto te vangen.
We keken het een paar weken aan maar dit was geen doen, het stof hoopte zich op en we zagen geen andere uitweg dan het angstige mannetje weg te pesten. Al ging me dat wel aan het hart, maar ja, hij liet ons in principe geen keuze natuurlijk.

Van de week is er een nieuwe schoonmaker begonnen, drie maal is scheepsrecht! Het is een vrolijke vent en hij zingt tijdens het schoonmaken lekker met z’n I-pod mee; “I’ve got a Black Magic Woman, you put a spell on me babe” …

Recent Posts
Comments

Leave a Comment