Zij gelooft in mij

 In Mevrouw H. denkt na

Zittend op m’n balkon, ik nippend aan een glas wijn en hij aan een biertje kwam het gesprek op God en Jezus en of die er dan wel of niet zouden zijn of zijn geweest natuurlijk. Het leek een welles-nietes te worden zonder dat het een spelletje was. Het luistert altijd erg nauw tijdens dit soort gesprekken om duidelijk te maken dat je serieus bent. Al wil zo’n gesprek met een wijntje op soms een hele andere wending nemen. Het Geloof, is een serieuze zaak.

Vooropgesteld dat ik eenieder bijzonder graag in z’n waarde laat, ben ik er niet zo’n voorstander van; van dat geloven an sich. In de kerken die ik bezocht werd vaak gesproken over hel en verdoemenis en als ik niet volgzaam was zou ik die hemelpoort nooit bereiken. Er werd mij altijd zoveel angst ingeboezemd dat de woorden God is liefde voor mij niet opgingen.

Nou roep ik de Here God zelf ook wel eens aan en ook Jezus moet er regelmatig aan geloven maar dat is waarschijnlijk niet zoals zij het zelf bedoeld zouden hebben. Ik roep zijn naam meestal uit als ik me kapot schrik, me pijn doe of juist een domme actie maak. Waarmee ik maar bedoel te zeggen dat ik het roep zonder iemand te willen kwetsen natuurlijk. Maar na het welles-nietes op het balkon blijkt dat dat toch wel als bijzonder kwetsend wordt ervaren door de gelovige medemens. Nu moet ik dus met spoed op zoek naar een ander stopwoord-tijdens-paniek-uitroepen. Want mensen kwetsen, daar ben ik heus niet van hoor!

Ergens ben ik eigenlijk gewoon een beetje jaloers. Het lijkt me best fijn is om bij zo’n club te horen, er is waarschijnlijk een saamhorigheid van heb ik jou daar. Je bent er welkom, je mag er zijn en je hebt allemaal hetzelfde doel om daar te zijn. Zo’n rustpuntje in de week, inclusief grouphugs en samenzang moet heerlijk zijn. Ik vrees dat ik gewoon het lef niet heb om écht ergens in te geloven.

Maar over samenzang gesproken, het ‘Zij gelooft in mij’ van Hazes zing ik ten tijde van openbare dronkenschap ook graag en hard mee, waarmee ik dus maar wil zeggen dat ik er echt niets tegen heb, tegen geloven in het algemeen.

Recent Posts

Leave a Comment