Nobody’s Perfect

 In Mevrouw H. zoekt

Sinds de dood van mijn moeder stapt mijn zus ‘s avonds liever niet alleen in de auto. Vooral in het donker, dan durft ze niet in haar binnenspiegel te kijken. Ze is dan namelijk als de dood dat onze dode moeder bij haar op de achterbank zit en haar via de spiegel aankijkt. Hoewel dat mij ook niet zo’n succes lijkt, maakt het mij toch enigszins jaloers. Zij heeft tenminste het gevoel dat mam soms om haar heen is, ik voel haar aanwezigheid helemaal niet. Terwijl ik er altijd van overtuigd was dat ik haar ‘bij mij zou voelen’. Dat ze de rest van mijn leven met mij mee zou reizen als een talisman, ter bescherming.

’s Nachts in mijn dromen komt ze wel regelmatig voorbij. Soms staat ze buiten voor het raam van ons ouderlijk huis en kijkt ze naar binnen. Ik schrik, roep dat ze binnen moet komen maar als ik de voordeur open om haar binnen te laten is ze verdwenen.
Als kind had ik een steeds terugkerende nachtmerrie. Ik zat op de achterbank bij mam in de witte Peugeot 504 en we reden op de snelweg. Toen ineens de deur aan mijn kant open vloog en ik eruit viel, midden op de snelweg. Mam keek niet achterom of in haar binnenspiegel, ze had mij niet eens gemist. Tot ik huilend wakker schrok en ze daar op mijn bed zat, om mij te troosten. Bleek ze toch gewoon in de buurt, als ik haar nodig had.
Pap zag haar laatst ineens in de kamer staan, hij had even een dutje gedaan op de bank en zag haar toen hij wakker werd, zei hij. Ik vermoed dat hij nog sliep toen hij haar zag, al hoopte ik wel dat hij wakker was.

Soms ben ik geneigd een medium te benaderen, in de hoop op een teken. Alleen maar om even te horen dat ze veilig is aangekomen daar in die hemel en dat het daar goed toeven is. Zelf geloofde mijn moeder niet zo in een leven na de dood, ze kon zich er niets bij voorstellen zei ze. Maar als ze terug op aarde zou komen wilde ze wel een vlinder zijn. Ik heb inmiddels een vlinderstruik in mijn tuin geplaatst. Mocht ze dan toch in de buurt zijn, wil ik de kans niet missen dat ze echt even langs vliegt natuurlijk.

Mijn zus droeg laatst een wit t’shirt van mijn moeder waarop Perfect gedrukt stond. Nadat ze het vervolgens had gewassen, kwam het vol bruine vlekken uit de machine. Alle andere witte shirts waren wit gebleven, behalve deze. Was dit een teken? Zus dacht dat ze het shirt misschien niet had mogen dragen van mam. Zelf dacht ik eerder dat dit een teken was dat Perfect niet bestaat. Ik herinner mij de laatste keer dat mam het shirt droeg toen ze al heel zwak was en dat hagelwitte shirt met Perfect was alles wat de situatie niet was.

Op Moederdag kregen mijn zus en ik ieder een ring die mijn moeder altijd heeft gedragen. Nu ik deze zelf draag voelt dat wel heel bijzonder en zo is ze toch een beetje meer bij mij.
En verder denk ik dat ik zelf ook wat meer ga rondrijden in het donker en af en toe een blik werp in mijn binnenspiegel. Als ik beloof mij aan de snelheid te houden, durft ze misschien ook eens bij mij in te stappen.

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Mrs. T.
  Beantwoorden

  Wat bijzonder van dat t-shirt. Je zou (bijna?) geloven dat dat inderdaad een teken was.
  Mooi, van die ringen. En ze is altijd bij jou, dat sowieso. Want ze woont in je hart.

  • Mevrouw H.
   Beantwoorden

   Gek hé ..
   Dank je! Zij woont ook in mijn hart ; )

 • Babs Philipoom- Korthof
  Beantwoorden

  Om te dromen over je moeder is natuurlijk bijzonder maar niet verontrustend , je bent in je hart nog erg met haar bezig al denk je soms van niet. Het is alleen
  maar mooi toch. Mooi van die vlinderboom . En mooi dat jij en je zus allebei een ring van haar dragen. Wat je Vader ervaart dat je Moeder in de kamer stond heb ik ook mee gemaakt met mijn man, het is vreemd in het begin om dat je denkt dat het niet ‘ normaal’ zou zijn. Maar ook dat hoort bij verwerken. Nu ik zo zit te schrijven in deze comment bedenk ik me dat jij jarig bent Sandra, ook hier wil ik je Feliciteren , ook dit is voor jou vreemd de eerste keer zonder je lieve moeder ik wens je sterkte en toch een mooie dag, de zon schijnt ook voor jou vandaag. En bedankt voor je Nobody’s Perfect verhaal. Liefs van mij ???

Leave a Comment