Op zoek naar de kern

 In Mevrouw H. maakt wat mee

Wat voor een ander misschien het einde van de zomervakantie is, is voor mij het begin. Ik mag namelijk nog even met vakantie. YAY!

Als mijn budget het toelaat ga ik om het jaar een weekje sapvasten, afgewisseld in binnen- of in het buitenland. En dit keer dus naar het heerlijke Portugal.
Sapvasten dus. In het kort komt het erop neer dat ik door middel van sapvasten mijn lichaam ga reinigen van afvalstoffen. Door de verse sappen zal ik wel de benodigde voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgen. Het vakantie element komt doordat het in het warme Portugal is, in een mooie villa met privé zwembad én sauna, waar ik verder volledig tot rust mag komen.
Of, nou ja tot rust … het is nog wel de bedoeling dat ik drie keer per dag meedoe met het sportprogramma. Dat is afgestemd op de warmte. Wat betekent er in de vroege ochtend wandelingen gemaakt worden, bijvoorbeeld langs de kliffen bij het strand, in de middag is er een aquajog programma en in de avond nog een uurtje buik, billen, benen trainen als ik het allemaal goed begrepen heb. Ja mensen, ik heb er zin in!

Nou zal ik daar best van afvallen van zo’n week alleen maar sap drinken en sporten. Maar ik besef heel goed dat het overgrote deel vocht is wat ik zal verliezen. Het gaat mij ook niet zo zeer om het afvallen (hoewel dat natuurlijk een bijzonder fijne bijkomstigheid is!).
Ik vind het belangrijk om een andere mindset te krijgen, mijn eetgewoontes onder de loep te nemen en mezelf een nieuwe start te gunnen voor wat betreft voeding, voor lichaam én geest.
De laatste maanden heb ik al een verandering doorgevoerd in mijn eetpatroon. Ik moest écht afkicken van suikers en zout, dat is inmiddels aardig gelukt. De laatste weken ben ik ook gestopt met koffie en thee. Het detoxen kan beginnen!

Er heerst nogal een negatief beeld over detoxen. Hoewel, het is typisch zo’n ‘love it or hate it’ onderwerp. Ik schreeuw het ook niet van de daken meestal, omdat ik niet altijd zin heb in de discussies die kunnen ontstaan. Het zou onder andere een crashdieet zijn, verpakt in een hip jasje.
Ik besef heel goed dat detoxen geen oplossing is voor overgewicht. Het kan wél een begin zijn van een verandering in hoe je omgaat met eten. Het kan een positieve boost geven en als je het ná die week rustig opbouwt, hoeft er geen groot jojo effect te ontstaan. Ons lichaam heeft van nature een bijzonder inventief systeem in zich, ook wel de spijsvertering genoemd. Zo lang wij een lever, nieren, maag- darmstelsel, lymfestelsel én een huid hebben, is het lichaam zelf bijzonder goed in staat zichzelf te reinigen. Het is dan ook niet nódig om het lichaam te reinigen, te ontgiften.

De keren dat ik ben wezen sapvasten hebben mij steeds weer iets moois gebracht. In eerste instantie rust en dan met name in mijn hoofd – daar waar het vaak nogal druk kan zijn. Door die rust ontstaan er nieuwe inzichten. De beloning na zo’n week is buiten een fitter lijf, vooral ook een heldere geest. En hopelijk kom ik weer een stukje dichterbij de kern, dat waar het allemaal om draait.
Wordt vervolgd!

Recent Posts
Showing 2 comments

Leave a Comment