Gulle gevers

 In Count Your Blessings - CYB

Straks, als ik er niet meer ben, dan mogen ze álles van mij hebben! Daar schreef ik jaren terug al eens over. Ik vind het een bijzonder prettige gedachte dat ik met onder andere mijn hart, longen, nieren of lever nog iemand blij kan maken, als ik het zelf niet meer nodig heb. Tweedehands, maar hopelijk nog goed genoeg. Ik geef het met liefde weg.
Want ondanks dat ik echt geloof dat er méér is, aan de andere kant, geloof ik niet dat ik daar mijn lichaam en de inhoud ervan nodig heb. Ik ben er van overtuigd dat mijn ziel verdergaat. In de vorm van een nieuw kindeke op dees’n aard wellicht. Of m’n ziel zweeft wat door het heelal en komt daar andere oude zielen tegen. Ik kijk er nu al naar uit .. een nieuw avontuur aan de overkant! Al probeer ik mij in de tussentijd hier heus nog te vermaken hoor, maakt u zich daarover geen zorgen.

Over dat leven na de dood zijn de meningen verdeeld. Wie het weet mag het zeggen. Maar vooralsnog is er geen levende ziel die het mysterie over al dan niet leven na de dood heeft kunnen ontrafelen. Er moet nog iets om over te fantaseren overblijven denk ik. Al ben ik ook wel erg nieuwsgierig hoe het ons zal vergaan, in het leven hierna.

Vandaag kwam het heugelijke nieuws dat de nieuwe Donorwet een feit is! Naar verwachting gaat deze officieel rond 2020 in. We zijn op de goede weg! Dit betekent straks dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij je expliciet aangeeft dat niet te willen. Het systeem verandert dus van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, tenzij’. Dat betekent dat je automatisch orgaandonor wordt, tenzij je daar expliciet bezwaar tegen maakt. En wanneer er geen keuze wordt gemaakt, wordt automatisch geregistreerd dat je ‘geen bezwaar’ hebt tegen donatie van jouw organen. Al zal het nieuwe voorstel ook de nabestaanden nog altijd een laatste woord geven.

Persoonlijk word ik er erg gelukkig van, te weten dat er straks hoogstwaarschijnlijk veel meer donoren zullen zijn. Degene die er nu geen moeite voor doen zich aan te melden, zullen zich straks vast ook niet afmelden. Als dat jouw keuze is, ook prima natuurlijk, het is jouw lijf. Maar vergeet niet dat je er uiteindelijk, als je het zelf niet meer nodig hebt, iemand anders ook heel gelukkig mee kunt maken. En stel je eens voor dat je zelf ineens niet meer kunt leven als jouw orgaan niet meer te repareren is. Dan ben je ongetwijfeld ook dankbaar voor dat van iemand anders. Denk daar eens over na.

Want mocht je het nodig hebben, als het voor mij niet meer wil kloppen, is mijn ♥ hart misschien wel voor jou.

Recent Posts
Showing 4 comments
 • Mrs. T.
  Beantwoorden

  Helemaal met jou eens.

 • Kliefje
  Beantwoorden

  Ik ben ook voor doneren en ben blij dat het eindelijk anders geregeld gaat worden.
  Nou maar hopen op veel lakse mensen die niet de moeite nemen het te regelen ;))))

 • Tink
  Beantwoorden

  Helemaal mee eens. Ik heb al sinds mijn 18e een donorcodicil, toen nog láng niet wetende dat ik zelf bijna 30 jaar later een gelukkige ontvanger zou zijn.
  Zelfs mijn jongste van 10 heeft al besloten wat ze wil (donor zijn) en zou dat het liefst al geregistreerd zien ook. Kan helaas voor haar pas vanaf 12 jaar echt vastgelegd worden. Maar ze zorgt er dus nu al, luid en duidelijk, voor dat wij weten wat haar keus is.
  Ik hoop overigens niet op veel lakse mensen. Ik hoop dat er veel meer over gepraat zal worden binnen gezinnen/families/vriendengroepen, en dat mensen dus echt wéten van elkaar wat ze willen. Momenteel is het zo dat nabestaanden vaak nee zeggen omdat ze niet weten wat hun (inmiddels hersendode) familielid gewild zou hebben. Het merendeel krijgt daar naderhand ook weer spijt van, dat vind ik zó jammer.
  Ik heb respect voor elke keuze, of die nou ja of nee is. Maar praat erover met je naasten en registreer het. Zorg dat je nabestaanden niet op het moeilijkste moment van hun leven voor zo’n keus komen te staan en niet meer weten waar ze nu het beste aan doen.
  Ik hoop ook dat degenen die nu, zonder goed te lezen waar het over gaat, roepen dat ze hun ja in een nee gaan veranderen, nog even goed nadenken. Je hebt nog steeds zelf de keus en er wordt niks zomaar van je afgepakt.

  (Ik kwam hier via Kliefjes blog terecht en kon het niet nalaten even te reageren op deze, het onderwerp ligt me nogal na aan het hart ;))

  • Mevrouw H.
   Beantwoorden

   Hee! Welkom, leuk dat je reageert .. en dan lees ik het nu pas! Ik hoop ook zeker dat er over gepraat gaat worden en dan mensen van hun naaste echt weten wat ze willen. Bij mij is het in ieder geval overduidelijk bekend. Bijzonder fijn dat jij er ‘gebruik van hebt kunnen maken’, als dat een goede benaming is!

Leave a Comment